Panda

Panda obrovská žije vo voľnej prírode len v južnej centrálnej Číne. Je ľahko rozpoznateľná veľkými výraznými čiernymi škvrnami okolo očí, cez uši a cez jej okrúhle telo. Názov „obrovská“ sa niekedy používa na odlíšenie tohto druhu od nepríbuznej červenej pandy. Hoci patrí medzi mäsožravcov, jej potrava obsahuje viac ako 99% bambusu. Pandy vo voľnej prírode príležitostne jedia aj iné trávy, divé hľuzy alebo dokonca mäso vo z vtákov či hlodavcov. V zajatí môžu dostávať med, vajíčka, ryby, sladké keksy, pomaranče alebo banány spolu so špeciálne pripravenými jedlami.

Panda obrovská žije v niekoľkých pohoriach v centrálnej Číne, najmä v provincii Sichuan miglior tostapane ale aj v susedných provinciách Shaanxi a Gansu. V dôsledku poľnohospodárstva, odlesňovania a ďalšieho rozvoja bola panda vyhnaná z nížinných oblastí, kde kedysi žila, do oblastí hôr.

Panda je citlivá a tak bola zaradená do druhov na ochranu. Správa z roku 2007 ukázala, že je 239 pánd žijúcich v zajatí v Číne a ďalších 27 mimo krajiny. Odhady divokej populácie sa líšia; Jeden odhad ukazuje, že žije vo voľnej prírode približne 1 590 jedincov, zatiaľ čo štúdia z roku 2006 prostredníctvom analýzy DNA odhaduje, že tento počet by mohol dosahovať až 2 000 až 3 000. Niektoré správy tiež ukazujú, že počet pánd vo voľnej prírode je na vzostupe.
Zatiaľ čo drak často slúžil ako národný symbol Číny, v medzinárodnom meradle sa panda obrovská objavuje aspoň rovnako tak často. Ako taká sa v medzinárodnom kontexte stáva široko používaná v Číne, napríklad ako jedna z piatich maskotov Fuwa v olympijských hrách v Pekingu.

Panda obrovská je suchozemské zviera a primárne trávi svoj život cestovaním a kŕmením sa v bambusových lesoch pohoria Qinling a v kopcovitej provincii Sichuan. Pandy sú vo všeobecnosti osamelé zvieratá, a každý dospelý má vymedzené územie a samička nie je tolerantná voči ostatným samičkám vo svojom rozsahu. Spoločenské stretnutia sa vyskytujú predovšetkým počas krátkej páriacej sezóny, počas ktorej sa zhromaždia pandy v blízkosti seba. Po párení samce opustia samičky, aby mohli porodiť mláďatá.

Vďaka svojej väčšej veľkosti sa pandy nemusia obávať predátorov ako iné bylinožravce. Môžu byť teda aktívne kedykoľvek počas dňa. Pandy komunikujú prostredníctvom vokalizácie a vôňou značenia, ako je kropenie stromov alebo postrek moču. Dokážu vyliezť a nájsť útočisko v dutých stromoch alebo skalných štrbinách, ale nestavajú trvalé nory. Z tohto dôvodu pandy nerobia hibernáciu, čo je podobné iným subtropickým cicavcom a namiesto toho sa budú pohybovať na vyvýšeniny s teplejšími teplotami. Pandy sa spoliehajú skôr na priestorovú pamäť než na vizuálnu pamäť. Hoci je panda často považovaná za milé a poslušné zviera, je známe, že napadla ľudí, pravdepodobne z podráždenia a nie z agresie Visita il sito web.

Západný svet sa prvýkrát dozvedel o pande 11. marca 1869, keď francúzsky misionár Armand David dostal jej kožu od lovca. V roku 1936 sa Ruth Harkness stal prvým obyvateľom západného svetu, ktorý priviedol späť živú obrovskú pandu, mláďa menom Su Lin, ktoré išlo žiť v Brookfieldskej Zoo v Chicagu. V roku 1938 bolo do Londýna poslaných päť pánd obrovských. Aktivity ako tieto boli zastavené kvôli vojnám; V nasledujúcich desaťročiach sa takmer nič nevedelo o obrovských pandách.